NOD önskar gott nytt år!

Julen har kommit och gått och plötsligt nalkas nyåret. Det är dags att knyta ihop årssäcken. Och vilket intensivt NOD-år det varit! Tre nya kollegor och en mängd samråd, dialoger och andra samverkansprocesser. Kansliet delar här med sig av några av sina bästa minnen från året.

NOD:s kansli i nyårsstämning

💥 Jeremija 

– Man får önska vad man vill sade alltid min mor inför jul. Inför NOD:s årliga möte i år önskade jag mig att många anslutna organisationer skulle närvara och delta. Se där, ibland slår önskningar in! På NOD:s årliga möte i november deltog 15 av 19 anslutna paraplyorganisationer. Kvantitet är viktigt då det illustrerar den fantastiska bredd av anslutna organisationer och den enorma kvalité dessa organisationer och deras medlemmar är inte minst för oss på NOD:s kansli. 

💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫 💫  💫  💫  💫 💫  💫  💫  

💥 Amanda 

– När jag i augusti började som projektledare på NOD såg jag särskilt fram emot två saker. Det ena var att få sätta mig in i nya frågor och få en inblick i för mig obekanta sammanhang. Den förväntan har infriats med råge och under hösten har mitt intresse för civil beredskap och hur det är att leva med en funktionsnedsättning ökat betydligt, bara för att nämna två områden.

– Min andra förhoppning var att få leda samtal om viktiga och ibland allvarstyngda frågor under lustfyllda och kreativa former, något jag tycker att vi lyckades med under MSB:s forum när deltagarna tillsammans producerade över 500 post-it lappar med tankar om det civila samhällets roll i den svenska beredskapen! 

💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫 💫  💫  💫  💫 💫  💫  💫  

💥 Anders 

Samråden om fritidskortets införande var särskilt kul eftersom det var den första NOD-processen jag själv projektledde! Det var också en rolig process i sig eftersom det var en ny och viktig fråga för civilsamhället och gav nya och spännande kontakter med civilsamhället för myndigheterna vi jobbade med.  

– Jag blev också väldigt upplyft av styrgruppens beslut att vi ska undersöka civilsamhällets arbete på det brottsförebyggande området. Det har varit tydligt att både regeringen och de stora civilsamhällesorganisationerna tycker det är ett viktigt område och det är kul att NOD kan vara en arena där det gemensamma intresset utrycks.  

💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫 💫  💫  💫  💫 💫  💫  💫  

💥 Mattis 

– Jag tycker att det var kul att företrädare för 2022 års penningtvättutredning kunde delta i det senaste PGF som hade tema tillit, granskning och administrativa krav! Det är alltid kul när PGF går att koppla till en aktuell process och när deltagarna upplever forumet som relevant. Mindre roligt att covid satte stopp för mitt eget deltagande i mötet…  

– Sedan har det varit väldigt roligt att under hösten få följa en och samma fråga med olika ingångar under processen med Socialstyrelsen! Att koppla olika delar av civilsamhället till funktionshinderfrågor gav mig djupare förståelse av politikområdet.

💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫 💫  💫  💫  💫 💫  💫  💫  

💥 My 

– Att när jag började i maj direkt få kastas in i en dialogprocess med BRÅ om brottförebyggande arbete var både spännande och lärorikt. Under mötet i september fick jag av alla smarta organisationsföreträdare massa nya perspektiv på frågan – inte minst om försoning och botgöring. Under den här våldsdrabbade hösten är det tanker jag burit med mig. Dem kommer jag fundera vidare på under 2024. Tacka vet jag all klokskap i civilsamhället! 

💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫 💫  💫  💫  💫 💫  💫  💫  

💥 Felicia 

– Det har varit förvånansvärt kul att genomföra kartläggningen av samverkansforum mellan myndigheter och icke-statliga aktörer. Svenska myndigheter samverkar om allt möjligt spännande – helikoptertrafik, filmarvsfrågor, brevlådeoperatörer, fjäderfän och farmakovigilans. Högt och lågt! 

– Att spana på ekorren som håller till utanför nya kontoret har också helt klart piggat upp under hösten.

💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫  💫 💫  💫  💫  💫 💫  💫  💫  

Vi vill allihop önska er ett gott nytt år!